BERLIJN - Bij een aanval op Irak mogen de Amerikaanse troepen over Duits grondgebied vliegen. Dat heeft een regeringswoordvoerder vrijdag gezegd. Donderdag bleek uit een parlementair rapport dat Duitsland dat mag weigeren.

"De positie van de Duitse regering is ondubbelzinnig", aldus woordvoerder Thomas Steg vrijdag op een persbijeenkomst. Bondskanselier Gerhard Schröder heeft in november al gezegd dat de VS het recht van overvliegen hebben en dat ze hun eigen bases in Duitsland mogen gebruiken. "Die mening is niet veranderd."

Donderdag nog maakte de Berliner Zeitung melding van een geheim parlementair juridisch rapport. Daaruit bleek dat de Duitse regering de VS kan weren van zijn militaire bases in Duitsland en de VS kan verbieden gebruik te maken van het Duitse luchtruim, als Washington eenzijdig in Irak ingrijpt.

Schröder is tegen

Schröder is tegen een oorlog in Irak. Hij zei recent dat zijn land in de Veiligheidsraad tegen een militair ingrijpen zou stemmen. Bij de NAVO-top in november beloofde hij de Amerikanen in geval van oorlog toegang tot hun militaire bases in Duitsland. De relatie tussen Berlijn en Washington is verslechterd door de Duitse houding.

In heel Duitsland is vrijdag de beveiliging van Amerikaanse diplomatieke kantoren verscherpt. Sommigen sloten hun deuren. Dat gebeurde na waarschuwingen voor aanvallen op Israëlische en Amerikaanse doelen in Berlijn. Rond de gebouwen was meer politie dan anders op de been. Duitse media meldden dat de ambassades een dreiging hadden gekregen van een "Arabische terreurgroep", maar geen van de ambassades wilde erop reageren.