TOKIO - Documenten van Nederlandse openbaar aanklagers bewijzen dat het Japanse leger rechtstreeks opdracht gaf om Aziatische vrouwen te dwingen tot seksslavernij. Dat heeft een Japanse hoogleraar geschiedenis maandag gezegd.

Het misbruik van de vrouwen in handen van het Japanse leger is zestig jaar na dato opnieuw een heikel punt. Vorige maand zorgde de Japanse premier Shinzo Abe voor ophef toen hij stelde dat er geen direct bewijs is dat zogenoemde troostmeisjes zijn ingezet.

Bordelen

Hoogleraar Hirofumi Hayashi is evenwel op een document gestuit van aanklagers uit het toenmalige Nederlands-Indië. Daarin citeren de Nederlanders een lid van het Japanse leger dat vertelt hoe een officier vrouwen in het bezette Borneo naakt opstelde en in het gezicht sloeg.

"We arresteerden hen op bevel van de hoogste veiligheidsofficier om een aanleiding te hebben om hen in bordelen te stoppen", aldus de getuige.

Prostitutie

Het document bevindt zich in het enorme archief van de processen van Tokio, dat van 1946 tot 1948 tegen Japanse oorlogsmisdadigers werd gehouden. Onder documenten die de geschiedkundige boven water haalde is ook een verklaring van een Japanse luitenant die verhaalt hoe vijf vrouwen op het Molukse eiland Moa tegen hun zin werden gedwongen tot prostitutie.

Opdracht

Vorige week meldde een journalist ook al nieuw bewijs. Een Japanner die in 1946 in Nederlands-Indië werd veroordeeld omdat hij vrouwen dwong tot prostitutie in het toenmalige Batavia (Jakarta), deed dat in opdracht van het leger.

Historici geloven dat circa 200.000 vrouwen in Japanse legerbordelen werden misbruikt. Het ging vooral om Zuid-Koreaanse vrouwen, maar ook om Nederlanders.

Na zijn omstreden opmerkingen, zei Abe enkele weken geleden onder grote internationale druk alsnog achter de zogenoemde Kono-verklaring uit 1993 te staan. Hierin erkende Tokio dat het leger bij het opzetten van bordelen betrokken was.