AMSTERDAM - Vijftien mogelijke plegers van huiselijk geweld aan wie is gevraagd hun huis voor minstens tien dagen te verlaten, hebben hiermee ingestemd. Ook willen ze meewerken aan 'corrigerende' hulpverlening.

"De bereidheid is veel groter dan we hadden gedacht. Blijkbaar willen ook de daders dat er een einde komt aan de ellendige situatie, zegt Lienja van Eijkern, projectleider in de regio Groningen, maandag in het Algemeen Dagblad. Groningen begon ruim twee maanden geleden met de proef. De gemeenten Venlo en Amsterdam doen sinds ongeveer een maand ook mee.

Het huisverbod moet ervoor zorgen dat de situatie niet verder uit de hand loopt. Het moet zorgen voor een afkoelingsperiode waarin hulpverlening op gang kan komen. De regeling is mogelijk gemaakt door de Wet Tijdelijk Huisverbod die waarschijnlijk volgend jaar voorjaar van kracht wordt.

Vrijwilligheid

Omdat het wetsvoorstel nog in behandeling is, kan tijdens de proefperiode alleen een huisverbod op basis van vrijwilligheid worden opgelegd. Afhankelijk van de situatie kan de burgemeester het verbod met vier weken verlengen.

Tot de vijftien behoort een volwassen dove zoon die zijn moeder en zus dreigde te mishandelen en een vader met een psychiatrische stoornis waar de omgeving geen weet van zou hebben gehad, schrijft de krant. Het huisverbod zou ook zijn opgelegd aan een man die een bedrijf aan huis heeft.

Escaleren

Sietske Dijkstra, vanaf dinsdag lector op de leerstoel Huiselijk Geweld aan de Avans Hogeschool in Breda, is positief over de proef. Het huisverbod is echter niet voor iedere geweldspleger geschikt, waarschuwt ze in het ochtendblad. "Uit onderzoek is gebleken dat een op de zes mannen ontzettend gevaarlijk wordt na een scheiding, omdat zij dat niet accepteren. Het geweld kan door een huisverbod dus juist escaleren."

Maandag start een landelijke campagne om slachtoffers, daders en omstanders op te roepen huiselijk geweld te melden via een nieuw telefoonnummer.

Gestegen

In maart vorig jaar bleek uit een rapport dat het aantal aangiften van huiselijk geweld in 2005 met vier procent is gestegen ten opzichte van 2004. Van de 57 duizend meldingen werd in veertig procent van de gevallen aangifte gedaan. In zestig procent van die gevallen hield de politie een verdachte aan.