LONDEN - In verscheidene landen in het Midden-Oosten dreigt een humanitaire crisis als er niet snel meer hulp komt voor de honderdduizenden Iraakse vluchtelingen in het gebied. Syrië en Jordanië, die tot nu toe zo'n twee miljoen ontheemden hebben opgevangen, hebben dringend behoefte aan financiële en materiële ondersteuning.

Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een verklaring aan de vooravond van een conferentie van de Verenigde Naties over het Iraakse vluchtelingenprobleem. De conferentie, georganiseerd door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, vindt op 17 en 18 april plaats in Genève.

"Het is cruciaal dat ook andere regeringen nu optreden en direct hulp verlenen en niet alleen beloven, zodat de vluchtelingen in Syrië en Jordanië beschikken over opvang en voedsel en toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs", aldus Amnesty-directeur Malcolm Smart.

Volgens de UNHCR herbergt Syrië zo'n 1,2 miljoen Irakezen die het geweld in hun land zijn ontvlucht. In Jordanië leven momenteel zeker 800.000 Iraakse vluchtelingen. In Egypte, Libanon en Iran leven in totaal zo'n 200.000 gevluchte Irakezen.

Aanslag

Het aantal vluchtelingen is sterk toegenomen sinds de bloedige strijd tussen sjiieten en soennieten in 2006 begon met een aanslag op een sjiitische moskee. Iedere maand komen er volgens mensenrechtenorganisaties tienduizenden ontheemden bij.

Amnesty vraagt aan onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie hun grenzen te openen voor Iraakse vluchtelingen. Volgens de organisatie moeten er "royale" opvangprogramma's worden opgezet.

Asielbeleid

"Landen die vluchtelingen uit Irak terugsturen, omdat het Koerdische noorden relatief veilig is, spelen gewoon met andermans levens", aldus Smart. "Het leven van Irakezen moet niet in gevaar worden gebracht door regeringen die het thuisfront willen laten zien dat zij een streng asielbeleid kunnen voeren".

Ook wil Amnesty dat de internationale gemeenschap meer doet voor mensen die hun huis zijn ontvlucht, maar nog wel in Irak verblijven.

De regeringen van Syrië en Jordanië lieten weten dat het steeds moeilijker wordt om vluchtelingen op te nemen. Er komen steeds vaker berichten dat deze landen vluchtelingen terugsturen naar Irak.