AMSTERDAM - Joodse organisaties hebben zondagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat ter gelegenheid van Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de gehele wereld jaarlijks de slachtoffers van de naziterreur herdenken.

Bekijk video

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen, zelf van joodse afkomst, sprak de aanwezigen toe. "Wij denken aan 6 miljoen joden die zijn vermoord. Een abstract getal dat ons verstand te boven gaat."

Cohen citeerde Abel Hertzberg, die een poging heeft gedaan het onvoorstelbare van die abstractie te ontdoen, met de woorden: "Je moet niet praten over de moord op zes miljoen joden, maar zeggen: zes miljoen keer is één jood, één mens gedood".

Digitaal Monument

Cohen herinnerde verder aan de 104.000 Nederlandse slachtoffers die de Shoa niet hebben overleefd. Van hen zijn er 60.000 vanuit de Hollandsche Schouwburg gedeporteerd. Al deze joodse slachtoffers staan nu in het Digitaal Monument voor de Joodse Gemeenschap in Nederland op internet.

"Twee jaar geleden nam het vijf volle dagen in beslag om alleen al hun namen voor te lezen. Surfend over internet kunnen wij nu 104.000 keer kennismaken met één mens." Zo draagt dit monument bij aan het levend houden van de herinnering aan hen die de verschrikkingen van de naziterreur niet overleefden, zei Cohen.

Toespraak

Verder hield de ambassadeur van Israël een toespraak, ontstak een aantal jongeren fakkels en hielden de aanwezigen twee minuten stilte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten de nazi's veel joden naar de Hollandsche Schouwburg, om hen vervolgens naar de concentratiekampen te deporteren.

Op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam vond zondagmiddag de jaarlijkse Buchenwald-herdenking plaats. Belangstellenden eerden er de slachtoffers van het beruchte concentratiekamp, waar onder anderen veel Nederlandse verzetsstrijders gevangen zaten.