QUITO - De bevolking van het Zuid-Amerikaanse Ecuador heeft zich zondag in een referendum uitgesproken voor een herziening van de grondwet.

Bekijk video

Een grote meerderheid stemde in met het plan van de socialistische president Rafael Correa, die een speciale assemblee een nieuwe constitutie wil laten opstellen.

Correa eiste kort na bekendmaking van de uitslag zondagavond de overwinning op. Hij is in een felle machtsstrijd verwikkeld met het parlement. Door een grondwetswijziging wil de president onder meer de invloed van de traditionele politieke partijen beperken.

Totalitair regime

De tegenstanders van de president verwijten Correa dat hij naar een totalitair regime streeft. Zij vergelijken hem met de linkse president van Venezuela, Hugo Chavez. De nieuwe grondwetgevende assemblee moet het huidige parlement vervangen.

Vorige maand had de Hoogste Kiesraad van Ecuador van de meeste parlementariërs het mandaat afgenomen, omdat zij de voorbereidingen voor het referendum blokkeerden. De politie grendelde het parlement in Quito af om te voorkomen dat de afgezette afgevaardigden het gebouw betraden.

Uitzetten

De antiliberale Correa kondigde meteen na zijn zege aan dat hij de directeur van de Wereldbank in Ecuador het land gaat uitzetten.

Volgens hem maakte de representant zich schuldig aan chantage. De directeur zou 100 miljoen dollar aan leningen hebben achtergehouden die Ecuador eerder waren toegekend. De Wereldbank zou op die manier hebben geprotesteerd tegen de hervormingen van de olie-industrie, aldus de president.

Correa was op 15 januari voor een ambtstermijn van vijf jaar ingezworen.