AMSTERDAM - De rechtbank beslist maandag over het verdere verloop van het strafproces tegen de negen medeverdachten van Willem Holleeder. De planning van de rechtszaak raakte vorige week danig in de war door de plotselinge ziekenhuisopname van hoofdverdachte Holleeder.

Naar het zich laat aanzien zal het geruime tijd duren voordat Holleeder, die inmiddels een openhartoperatie heeft ondergaan, een eventuele rentree in de rechtszaal zou kunnen maken. Justitie verdenkt Holleeder en de zijnen van het afpersen van een viertal zakenlieden.

Vorige week donderdag gaven zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de advocaten van de betrokken verdachten te kennen dat zij verder willen met het proces. Het OM wil dat de rechtbank pas half mei een definitieve beslissing neemt over de verdere gang van zaken.

Hoop

Tot die tijd zouden de zaken tegen de medeverdachten zo veel mogelijk moeten worden afbehandeld, vindt het OM. Officier van justitie Koos Plooij sprak de hoop uit dat de zaken van Holleeder en de anderen bij elkaar gehouden kunnen worden.

De rechtbank laat zich informeren over de medische conditie van Holleeder. Deze informatie weegt mee bij de te nemen beslissing over de voortgang van het proces.

Opgeschort

De advocaten van de vier medeverdachten die nog vastzitten, hebben donderdag betoogd dat het voorarrest van hun cliënten opgeschort zal moeten worden als de rechtbank besluit tot langdurig uitstel van het proces.

Als de rechtbank besluit om het proces zonder Holleeder af te maken, is het zeer de vraag of dezelfde rechters in een later stadium de hoofdverdachte nog kunnen berechten. Zij zouden door de verdediging van Holleeder - als de medeverdachten worden veroordeeld - als vooringenomen kunnen worden beschouwd.