HAMBURG/ULM/LONDEN/LUIK/MADRID - Sneeuw en gladheid hebben ook vrijdag chaos veroorzaakt op de wegen van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Op tal van plaatsen stonden lange files en er deden zich duizenden aanrijdingen voor. Ook het vliegverkeer liep vertragingen op. Vooral in Duitsland was het erg.

Daar was ook vrijdag weer sprake van een verkeerschaos, zoals op de snelwegen in Beieren waar 30 centimeter sneeuw is gevallen. Ook in Hessen gingen snelwegen op slot. Er waren duizenden aanrijdingen. 's Nachts hadden al honderden automobilisten uren in de file gestaan door spiegelgladde autosnelwegen. Bij Ulm stond 's nachts een file van 20 kilometer.

Pak sneeuw

Ook elders blokkeerden geslipte vrachtwagens snelwegen lange tijd. In de buurt van het Noord-Duitse Elmhorn botsten vijftig auto's op elkaar. Weerkundigen verwachten de komende dagen weer een flink pak sneeuw.

In Oostenrijk wordt gewaarschuwd voor lawines. Alleen zeer ervaren skiërs mogen nog buiten de piste skiën, waarschuwen experts.

In Groot-Brittannië kwamen vrijdag duizenden Britten vast te zitten in files, bij de spoorwegen en op luchthavens. De Londense luchthaven Stansted is tot nader order gesloten. Op de vliegvelden van Heathrow en Gatwick vielen veel vluchten uit. Ongeveer 10.000 Britten zitten zonder verwarming en elektriciteit. Scholen zijn vervroegd gesloten.

De dienstregeling van de hogesnelheidslijn Eurostar tussen Londen en Brussel verliep door het slechte weer chaotisch.

Lawines

In meerdere departementen in Frankrijk zijn stukken snelweg afgesloten, is vrachtwagenverkeer verboden en mogen bussen niet meer rijden. Ook voor zaterdag wordt sneeuw verwacht. In de Pyreneeën deden zich de grootste lawines in jaren voor. Door de zware sneeuwval moesten verschillende grensovergangen voor vrachtverkeer en soms ook voor autoverkeer dicht, waardoor vrijdagavond lange files van vrachtwagens ontstonden.

Sneeuw op het strand

In Noord-Spanje zijn ruim tweehonderd dorpen door de hevige sneeuwval van de buitenwereld afgesloten. Op veel plekken lag anderhalve meter sneeuw. Tientallen dorpen zitten zonder stroom en tienduizenden scholieren moesten thuisblijven. Op het toeristeneiland Mallorca sneeuwde het ook op de zandstranden. Voor grote delen van Spanje is een weeralarm gegeven. Snelwegen gingen dicht en het luchtverkeer ondervond grote vertragingen.

In Andorra moesten sommige inwoners en hotelgasten worden geëvacueerd wegens lawinegevaar. Vijftig leerlingen van een school moeten de nacht van vrijdag op zaterdag in hun schoolgebouw doorbrengen omdat ze zijn ingesneeuwd.

'Hittegolf'

Terwijl grote delen van Europa met sneeuw, ijzel en kou kampen, kregen de bewoners van Groenland te maken met een hittegolfje. Het kwik van de thermometer steeg tot boven de 15 graden. Een zo hoge temperatuur is daar in januari nog nooit gemeten.