ROTTERDAM - De marathon van Rotterdam is stilgelegd. De maatregel is genomen wegens de hitte en het grote aantal uitvallers. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

De maatregel, die om half drie zondagmiddag van kracht werd, treft een onbekend aantal prestatielopers. Zij hebben het advies gekregen wandelend naar de finish te komen. Er werden busjes ingezet om mensen eventueel op te pikken.

Onwel

Zeker twintig deelnemers zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze onwel zijn geworden door de hitte. Een groot deel van hen had te kampen met uitdrogingsverschijnselen.

Twee lopers zijn succesvol gereanimeerd, zo meldde een woordvoerster van de geneeskundige dienst.

Water

"Iedereen krijgt een medaille", zei marathondirecteur Mario Kadiks. Sommige deelnemers klaagden dat er te weinig drinkwater was. Kadiks wees dit van de hand. Volgens hem was er voor de lopers voldoende water voorhanden.

De organisatie besloot tot het stilleggen van de marathon toen de temperatuur begon op te lopen naar de 27 graden, aldus Kadiks.

Prestatielopers

Toen de marathon werd stilgelegd, was de wedstrijd al beslist. Die werd gewonnen door de Keniaan Joshua Chelanga. De 34-jarige finishte bij bijna 25 graden in een tijd van 2 uur 8 minuten en 21 seconden.

Voor de echte marathon (42,195 kilometer) hadden zich in totaal 7700 mensen ingeschreven, van wie het overgrote deel prestatielopers. Het loopevenement omvat ook afstanden van vijf en tien kilometer.

Krotwaar

Nederlands marathonkampioen Luc Krotwaar noemde zondag het staken van de wedstrijd vanwege de warmte een verstandig besluit. "Ik ben blij dat de organisatie dit heeft gedaan. Toen ik over de finish kwam, maakte ik me al zorgen en vreesde voor slachtoffers onder de recreanten."