MOSKOU/ SINT PETERSBURG - De politie in Moskou en Sint Petersburg heeft het afgelopen weekeinde in totaal 350 mensen gearresteerd tijdens betogingen voor burgerrechten en tegen president Vladimir Poetin.

Bekijk video

Onder de arrestanten bevond zich voormalig wereldkampioen schaken Garry Kasparov die tien uur werd vastgehouden. Hij werd zaterdag in Moskou gearrresteerd toen hij wilde meedoen aan een verboden demonstratie.

Voor de betoging van zondag in Sint Peterburg, de tweede stad van Rusland, was wel toestemming verleend aan verschillende oppositiegroepen verenigd in Het Andere Rusland. De drieduizend betogers mochten een manifestatie houden op een plein, maar er mocht geen protestmars worden gehouden.

Toen vijfhonderd demonstranten na afloop van de officiële demonstratie toch een protestmars hielden en het aftreden van Poetin eisten, sloeg de politie hard toe. Ongeveer 150 mensen werden opgepakt en in busjes afgevoerd.

Onder de arrestanten is de leider van de nationaal-bolsjewistische partij, Edoeard Limonov, die deel uitmaakt van Het Andere Rusland. De Russische media meldden dat mensen die per trein op weg waren naar Sint Petersburg om aan de demonstratie mee te doen, werden aangehouden.

Kasparov

Zaterdag werden in de hoofdstad Moskou driehonderd mensen opgepakt die wilden meedoen aan een betoging op het Poesjkinplein waarvoor geen toestemming was verleend. Ook de voormalige schaakkampioen Kasparov, die zich tegen het beleid van de Russische president Poetin heeft gekeerd, werd opgepakt. Hij werd later op de avond weer vrijgelaten. Hij kreeg een geldboete wegens deelname aan een verboden demonstratie en wegens het roepen van leuzen tegen de regering.

Kasparov verklaarde bij zijn vrijlating dat hij bij een volgende arrestatie waarschijnlijk achter de tralies wordt gezet. De schaakkampioen zei tegen de verzamelde pers dat "het regime zijn ware gezicht heeft getoond". Hij noemde de demonstratie een succes, omdat veel mensen door de politiecontroles wisten te komen om toch een protestbijeenkomst te houden.

Kasparov is een van de leiders van de oppositiebeweging Het Andere Rusland die opkomt voor de burgerrechten in het land.

Volgens de oppositie wil Poetin de democratische grondrechten in Rusland steeds verder beperken. In andere delen van Moskou vonden zaterdag wel enkele andere demonstraties ongehinderd plaats, waaronder die van de jeugdbeweging van de pro-Poetin partij Verenigd Rusland.