RIJSWIJK - Minister Eimert van Middelkoop wil niet snel in paniek raken over de berichten van militair-psycholoog buiten dienst Willem Heijster. Dit liet de minister zaterdagavond weten in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Heijster stelde zaterdag dat het schietincident met marinier Eric O. in Irak geen uitzondering zou zijn. Militairen zouden ook hebben gezegd dat zij er moeite mee hebben dat de waarheid niet aan het licht komt.

"Ik kan er niet zoveel mee. Er wordt veel van de krijgsmacht gevraagd. Dan moet je je niet al te snel van de wijs laten brengen door dit soort incidentjes. Want dat is het toch wel. De bewijsvoering is buitengewoon nihil. Ik heb geen zin om voortdurend in paniek te raken", aldus de minister.

Wijs

De voorzitter van de militaire vakbond ACOM heeft eerder voorgesteld dat alle commandanten van de toenmalige missie bij elkaar komen om alle incidenten te noteren. De minister vindt dit een goed idee. "Maar ook voor hen geldt dat ze zich niet te snel van de wijs moeten laten brengen."