TEHERAN - Iran wil twee nieuwe kerncentrales bouwen in de stad Bushehr. Binnen enkele dagen zullen de autoriteiten een aanbesteding openen voor de bouw waarop geïnteresseerden zich kunnen inschrijven. Dat heeft een functionaris van de Iraanse organisatie voor Atoomenergie zondag gezegd.

Op dit moment wordt er in Bushehr al gewerkt aan de bouw van de eerste kerncentrale van het land, die wordt gebouwd met Russische hulp.

De brandstof waarop kerncentrales draaien is verrijkt uranium. De internationale gemeenschap wil dat Iran stopt met het verrijken van uranium, omdat daar ook kernbommen van kunnen worden gemaakt.

De VN-Veiligheidsraad heeft strafmaatregelen tegen het land afgekondigd, maar Teheran lijkt niet onder de indruk te zijn.

Zelfstandig

Als de twee nieuwe kerncentrales af zijn, waarschijnlijk over zo'n tien jaar, zal een groot deel van de benodigde brandstof in Iran worden geproduceerd, verklaarde de functionaris van het Iraanse Atoomenergie Agentschap. Over twintig jaar zou het land in staat moeten zijn om zelfstandig kerncentrales te laten draaien.