WASHINGTON - Amerikaanse mariniers zijn verantwoordelijk voor de dood van zeker tien Afghaanse burgers bij een incident in de provincie Nangarhar.

Dat blijkt uit de voorlopige conclusie van het onderzoek dat het leger zelf naar de zaak heeft ingesteld. Het rapport bevestigt de bevindingen van een Afghaans onderzoek, dat concludeerde dat de Amerikanen buitensporig geweld hadden gebruikt.

Op 4 maart vond er in een dorp vlakbij de stad Jalalabad een zelfmoordaanslag plaats, waarbij een Amerikaanse marinier lichtgewond raakte. De Amerikanen schoten vervolgens in het wilde weg in op voorbijgangers en bleven lange tijd doorschieten terwijl ze wegreden in hun legervoertuigen.

Beschieting

Vlak na het incident, waarbij ook zeker dertig mensen gewond raakten, verklaarde een legerwoordvoerder dat de militairen na de aanslag ook nog werden beschoten en dat de doden voornamelijk vielen tijdens de schietpartij.

Het Amerikaanse onderzoek dat nu is uitgevoerd heeft geen bewijs gevonden dat er op wijst dat de Amerikanen na de aanslag nog werden beschoten. Dat meldde zondag de krant The Washington Post.