AMSTERDAM - De Verenigde Staten van Amerika (VS) worden geteisterd door een zware voorjaarsstorm. Het Amerikaanse persbureau AP meldt dat twee tornados in Texas het leven van tenminste twee mensen hebben gekost.

Door onverwachte sneeuwval in de staat Kansas kwamen drie mensen om het leven bij ongevallen op de snelwegen.

Sneeuw

In de staten die grenzen aan de Golf van Mexico veroorzaakte de ongebruikelijk sterke voorjaarsstorm zware onweer. Het systeem trekt momenteel via het midden van de VS naar het noordoosten.

Daar wordt gevreesd voor zware overstromingen in de kustgebieden, het uitvallen van de elektriciteit en sneeuwval van meer dan dertig centimeter.

Vreemd

"Dit is zeer vreemd voor deze tijd van het jaar", aldus meteoroloog John Koch. "Dit soort weer zien wij eigenlijk in het midden van de winter."

Vrijdagnacht (lokale tijd) werd de staat Texas opgeschrikt door twee tornados. Het zogenaamde tornadoseizoen begint in de zuidelijke staten pas in mei en duurt tot begin juni.

In Fort Worth kwam een man om het leven toen hij werd verpletterd door boomstammen die op zijn vrachtwagen waren geladen. In de stad Irving verongelukte een politieman.

Overstromingen

In Kansas gingen sommige scholen en winkels vrijdagmiddag (lokale tijd) dicht. Zaterdagmiddag (zondagochtend Nederlandse tijd) stopte de sneeuwval in de Amerikaanse staat. Op dat moment was er in de staten van Louisiana tot aan Mississippi sprake van regevnval veroorzaakt door het systeem.

Verwacht wordt dat de storm in kracht toeneemt als hij de Oostkust heeft bereikt. In New York wordt gevreesd voor overstromingen. Ook Long Island zou weleens de ergste overstroming sinds 1992 kunnen meemaken.