WASHINGTON/PEKING - Noord-Korea moet onmiddellijk inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) toelaten en een begin maken met de sluiting van de nucleaire reactor Yongyon als het land aanspraak wil maken op de eerder toegezegde olieleveranties. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd.

Tijdens overleg met de VS, China, Rusland, Japan en Zuid-Korea half februari, zegde Noord-Korea toe om uiterlijk 14 april de nucleaire reactor van Yongbyon te sluiten en verzegelen. Het land zou in ruil daarvoor een hulppakket ontvangen, onder andere 50.000 ton stookolie.

Het is echter onbekend of Pyongyang vaart heeft gezet achter het buiten werking stellen van de reactor. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap heeft Noord-Korea nog geen inspecteurs van het IAEA uitgenodigd.

China heeft de VS eerder op zaterdag gevraagd de stalinistische staat nog enige dagen respijt te geven om de beloftes na te komen. Volgens de woordvoerder in Washington zijn de Verenigde Staten bereid om Pyongyang nog enkele dagen te gunnen.