KANDAHAR - Bij een aanslag op een bus bij de Afghaanse stad Kandahar zijn vrijdag zeker zestien mensen gedood. Zij zaten in een bus die op een landmijn reed. De politie houdt het terreurnetwerk al-Qaeda verantwoordelijk.

De aanslag gebeurde bij Rambaha, 20 kilometer ten zuiden van Kandahar. Het projectiel veroorzaakte een krater in het wegdek van een meter diep. Twee mensen raakten gewond. Er zaten achttien mensen in de bus.

De politiechef van Kandahar zei er zeker van te zijn dat al-Qaeda achter de aanslag zit. Mogelijk zijn er ook banden met de voormalige krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar, een fel tegenstander van president Hamid Karzai. Hekmatyar zou de laatste tijd bezig zijn een strijdmacht op te bouwen, samen met aanhangers van al-Qaeda en de Taliban.

Ontploffing

Het is de ernstigste aanval in Afghanistan sinds september, toen bij een ontploffing van een autobom in de hoofdstad Kabul 26 doden vielen. Tientallen mensen raakten gewond. Diezelfde dag ontsnapte president Karzai ternauwernood aan een aanslag in Kandahar.