AMSTERDAM - Justitie heeft een huurmoordenaar een lagere strafeis beloofd in ruil voor informatie over zeker tien liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.

Het gaat om Peter La S., die inmiddels heeft bekend de dader te zijn van de moord op de Amsterdamse vastgoedhandelaar Kees Houtman in november 2005. Volgens De Telegraaf zou La S. hebben getracht zijn verhaal voor vijftigduizend euro te verkopen aan de krant, voordat hij tot een akkoord kwam met het Openbaar Ministerie. De krant ging daar niet op in.

La S. zou tevens meer weten over de achtergrond van de nog altijd onopgehelderde liquidatie van Heinekenontvoerder Cor van Hout, die in januari 2003 in Amstelveen werd doodgeschoten.

Kroongetuige La S. zou Justitie informatie kunnen verschaffen over een groot aantal liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Het OM hoopt daarmee tien moorden te kunnen oplossen. In ruil voor zijn medewerking zou het OM volgens De Telegraaf bereid zijn aanzienlijk lagere straf tegen hem te eisen.