RIJSWIJK - De eerste motorvriendelijke vangrail langs de Nederlandse snelwegen wordt op zondag 22 april feestelijk onthuld. Dit liet Rijkswaterstaat zaterdag weten.

De vangrail staat bij het knooppunt Holendrecht Zuid bij de A9/A2. De nieuwe rail zal volgens Rijkswaterstaat bijdragen aan een betere verkeersveiligheid.

De motorrijderbescherming wordt in de nachten van 18 tot en met 20 april op de huidige vangrail aangebracht. De onthulling van de nieuwe vangrail is het startpunt voor een landelijk project waarbij vangrails langs alle rijkswegen motorvriendelijk worden gemaakt.

Bocht

De Nederlandse ongevallencijfers behoren al decennia lang tot de laagste in Europa. Al in 2003 werd in Utrecht een motorvriendelijke vangrail geplaatst. Dit gebeurde in een gevaarlijke bocht van de provinciale weg N224 bij de Piramide van Austerlitz in Woudenberg.

Deze vangrail werd voorzien van flexibele metalen schotten. Deze sluiten de ruimte tussen de onderkant van de rail en de grond af.

Motorrijders kunnen hierdoor niet meer onder de rails schieten en komen niet meer tegen de poot van de rangrail aan. Rijkswaterstaat kon zaterdag nog niet laten weten of de vangrails langs de landelijke wegen dezelfde soort bescherming krijgen als in Utrecht is toegepast.