LONDEN - De Britse regering beschikt over bewijs dat het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden heeft geprobeerd een nucleair wapen te maken. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vrijdag een melding van de Britse omroep BBC.

De BBC berichtte donderdagavond dat de regering documenten met bewijsmateriaal aan de omroep had gegeven. Volgens de BBC zou al-Qaeda bezig zijn geweest een zogenoemde vuile bom te ontwikkelen, een conventioneel explosief dat radioactief materiaal verspreidt.

"Het bewijs spreekt voor zich", aldus de zegsman van het ministerie. Hij weigerde in te gaan op de details. Ook wilde de woordvoerder niet zeggen waarom de overheid de BBC van de voorheen geheime informatie had voorzien.

Britse geheim agenten ontdekten de informatie over de vuile bom toen zij infiltreerden in trainingskampen van de terroristen in Afghanistan. Volgens Londen maakte de vondst duidelijk dat Bin Laden er eind jaren negentig op gespitst was massavernietigingswapens te maken.

De Britse premier Blair stelde woensdag in het parlement dat er banden tussen al-Qaeda en het regime in Irak bestaan. De regeringsleider spreekt vrijdag in de VS met de Amerikaanse president Bush over een mogelijke aanval op Irak.