NIJMEGEN - Dit jaar hebben zich beduidend minder wandelaars aangemeld voor de Nijmeegse Vierdaagse in vergelijking met voorgaande jaren. Dat meldde de organisatie zaterdag. De gebeurtenissen van vorig jaar, toen door het extreem warme weer twee deelnemers overleden en het evenement werd afgelast, zijn vermoedelijk de oorzaak.

De inschrijving voor de 91e Vierdaagse sloot in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het exacte aantal inschrijvingen is nog niet duidelijk, maar volgens de marsleiding zijn het er in elk geval 6000 minder dan de limiet van 49.000 wandelaars.

Daarom is er geen loting nodig voor deelname aan het wandelevenement. Dat was overigens vorig jaar ook al het geval, aldus de organisatie.

Niet verwacht

Het lagere aantal inschrijvingen komt voor de marsleiding niet onverwacht. "We zijn in ieder geval blij dat loting niet nodig is en dat iedereen die zich heeft aangemeld, gewoon kan deelnemen", aldus marsleider Wim Jansen. De tragedie van vorig jaar bewijst volgens Jansen nog maar eens dat de Vierdaagse geen gewone wandeling is, maar een prestatietocht.

De organisatie heeft naar eigen zeggen haar lessen geleerd en een groot aantal maatregelen getroffen om de risico's voor wandelaars te verkleinen. Zo komen er extra verswaterpunten naast de bestaande rustplaatsen en geven lichtkranten en stewards de laatste informatie door aan wandelaars. De marsleiding is verder versterkt met een meteoroloog, een inspanningsfysioloog en een sportpsycholoog.