MOSKOU - De Russische politie heeft zaterdag in Moskou de voormalig wereldkampioen schaken Gary Kasparov gearresteerd toen die zich wilde aansluiten bij een verboden demonstratie voor de burgerrechten in Rusland. Kasparov werd tien uur lang vastgehouden, verhoord en berecht. Hij werd laat in de avond weer vrijgelaten nadat hij een boete kreeg opgelegd van omgerekend zo'n 30 euro.

Bekijk video

Kasparov is schuldig bevonden aan het verstoren van de openbare orde, omdat hij aan een verboden protestmars zou hebben deelgenomen. Ook zou hij leuzen tegen de regering hebben gescandeerd. Behalve Kasparov werden nog zeker 300 andere mensen opgepakt die zich hadden willen aansluiten bij de demonstratie.

Kasparov verklaarde bij zijn vrijlating dat nu hij een boete heeft gekregen, hij bij zijn volgende arrestatie achter de tralies gezet kan worden. Eerder op zaterdag, in een pauze van zijn proces, liet de schaakkampioen tegen de verzamelde pers weten dat "het regime vandaag zijn ware gezicht heeft getoond".

Succes

Hij zei dat de politie mensen had geslagen. Maar hij noemde de demonstratie toch een succes, omdat er veel mensen door de politiecontroles hadden weten te komen en toch een protestbijeenkomst hadden gehouden. Getuigen zeiden dat de politie ook ouderen heeft geslagen.

Kasparov is een van de leiders van de oppositiebeweging Het Andere Rusland. Vorige maand sloeg de politie in Sint Petersburg een demonstratie van deze beweging uiteen. Zondag wil de oppositie daar opnieuw een demonstratie organiseren.

De voormalig schaakkampioen was op weg naar het Poesjkinplein, waar de demonstratie zou worden gehouden, toen hij werd gearresteerd. De politie bracht duizenden manschappen op de been om de betoging tegen president Vladimir Poetin te verhinderen. Volgens de oppositie wil Poetin de democratische grondrechten in Rusland steeds verder beperken.

Opvallend genoeg vonden in andere delen van Moskou zaterdag ongehinderd verscheidene andere demonstraties plaats, onder andere van extreem-rechtse en monarchistische groeperingen en van de jeugdbeweging van de pro-Poetin partij Verenigd Rusland.