UTRECHT - Het spoor tussen Utrecht en Amsterdam gaat de komende twee weken flink op de schop. Het gaat om de laatste werkzaamheden voor de spoorverdubbeling tussen de beide knooppunten. Op 25 april moet het karwei klaar zijn.

Dit weekeinde en komend weekeinde rijden er helemaal geen treinen over het tracé, dat nu nog bestaat uit twee spoorbanen.

Intercity's tussen Amsterdam CS en Utrecht CS rijden dan om via Hilversum. NS zet per uur vier tot zes snelbussen in tussen Utrecht CS en Schiphol. Ook worden er bussen ingezet tussen Amsterdam Bijlmer ArenA, Abcoude, Breukelen, Maarssen en Utrecht CS.

Vertraging

De vertraging blijft volgens NS "meestal beperkt tot maximaal een half uur". Op doordeweekse dagen (16 tot en met 20 april, 23 en 24 april) zet NS vier intercity's per uur in tussen Amsterdam CS en Utrecht CS. Twee van deze treinen rijden om via Hilversum, de anderen maken gebruik van het tracé dat in revisie is.

Op deze dagen rijden er ook stoptreinen, deels over het nieuwe spoor. Spoorbeheerder ProRail heeft een tijdelijk perron aangelegd in Abcoude, in de buurt van het nieuwe station, dat op woensdag 25 april beschikbaar komt.

Deadline

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de vier sporen gereed waren op 11 december, toen de nieuwe dienstregeling van kracht werd. ProRail haalde die deadline echter niet.

De verdubbeling van de spoorcapaciteit tussen Utrecht CS en Amsterdam CS maakt de dienstregeling betrouwbaarder, aangezien stoptreinen en intercity's de beschikking krijgen over aparte sporen. Daarnaast ontstaat er ruimte voor extra passagierstreinen en voor het goederenvervoer.