HILVERSUM - Reclassering Nederland wil dat er een wetswijziging komt om het toezicht op gedetineerden te verlengen. Dat zei directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland vrijdag in het tv-programma Netwerk.

Hij doelt op een systeem dat lijkt op dat wat momenteel al bestaat voor tbs'ers, waarbij een rechter elke twee jaar oordeelt over een verlening van de tbs-maatregel.

"Nu kan dat niet omdat, als het toezicht wordt opgelegd, het na één, twee jaar is afgelopen", aldus Van Gennip. Netwerk putte uit cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van Justitie, waaruit onder meer blijkt dat 71 procent van de gedetineerden opnieuw in de fout gaat. Bij tbs'ers is dat 36 procent. Bij zeer ernstige recidive, onder meer zware mishandeling en moord, is ook een groot verschil te zien: 9 procent van de tbs'ers valt in herhaling, tegenover 25 procent van de gedetineerden.

Evenals bij de tbs'ers zou elke keer als een termijn is verlopen, bekeken moeten worden wat de risico's zijn. "Zitten er risico's aan, dan wordt de tbs verlengd en dat wil ik ook bij gewoon reclasseringstoezicht", zei directeur Van Gennip.