AMSTERDAM - De uitvaart van crimineel Cor van Hout is vrijdag zonder incidenten verlopen. De 45-jarige Van Hout werd op 24 januari in zijn woonplaats Amstelveen op klaarlichte dag geliquideerd. Zijn begrafenis op begraafplaats Vredenhof werd voorafgegaan door een afscheidsronde door zijn geliefde buurten de Jordaan en de Staatsliedenbuurt.

De lijkkist van Van Hout - vooral bekend geworden door de ontvoering van biermagnaat Alfred Heineken en diens chauffeur in - werd vervoerd in een witte koets, voortgetrokken door acht, met witte sierkleden bedekte Friese paarden, gevolgd door vijftien witte Mercedessen met familie en vrienden. Twee ruiters op witte paarden voerden de stoet aan.

De opvallende uitvaart begon vrijdagochtend onder grote belangstelling van de media in Amsterdam-Osdorp. Na een ceremonie aldaar vertrok de stoet rond 12.30 uur stapvoets richting het centrum van de stad. De politie had tevoren aangekondigd dat zij zich afzijdig zou houden en was dan ook niet zichtbaar aanwezig.

Ereronde

Onderweg deden zich geen grote verkeersproblemen voor. In de Jordaan maakte de optocht een soort ereronde, via de Willemsstraat, Brouwersgracht, Prinsengracht en Westerstraat, langs een aantal lokaties die voor Van Hout betekenis hebben gehad.

Vanuit de Jordaan werd via de Staatsliedenbuurt koers gezet naar de nabijgelegen begraafplaats Vredenhof aan de Haarlemmerweg. De korte plechtigheid aldaar trok enkele honderden belangstellenden. Om circa 16.30 was deze bijeenkomst voorbij. Intimi kregen daarna de gelegenheid de nabestaanden in de aula van begraafplaats Westgaarde te condoleren.

Ergernis

De uitvaart trok belangstelling van mensen op straat, maar niet massaal. Niet iedereen bleek even geporteerd van het vertoon waarmee de laatste eer aan Van Hout gepaard ging. Enkele voorbijgangers ergerden zich hardop aan zo veel "gedoe voor een crimineel.''

Amstel

Bij het verlaten van de Jordaan liet de politie zich alsnog zien. Twee motoragenten leidden het verkeer in goede banen bij het oversteken van de Nassaukade. Een aantal van de witte volgauto's raakte hierdoor enige tijd los van de stoet. Ironisch genoeg kwam een bierauto - niet van Heineken maar van Amstel - tussen de volgauto's in te rijden. Een commandowagen van de politie bleef vanaf dat punt in de buurt van de stoet.

Op de Van Hallstraat in de Staatsliedenbuurt hield de koets enkele minuten halt, voor het pand waar Van Hout en zijn toenmalige handlangers de ontvoering van Heineken hebben beraamd.

Romantisering

Het Amsterdamse stadsbestuur en de politie gaven eerder deze week uiting aan hun zorgen over de zeer gewelddadige manier waarop Van Hout is geliquideerd, maar ook over de "romantisering'' van diens persoon. De groots opgezette uitvaart van Van Hout noemde korpschef J. Kuiper "volstrekt misplaatst, brutaal'' en ,,een provocatie van de onderwereld''.

Nadat hij zijn straf voor de Heinekenontvoering had uigezeten, bleef Van Hout actief in het Amsterdamse criminele milieu. Hij verwierf belangen in de prostitutie op de Wallen en stond in de jaren negentig terecht voor het leiden van een internationale drugsbende.

Klepper

De liquidatie van Van Hout was er een in een reeks die in 2000 in Amsterdam is ingezet. Ettelijke criminele kopstukken, onder wie Jan Femer en Sam Klepper, werden op straat doodgeschoten. De uitvaart van Sam Klepper werd begeleid door tientallen Hell's Angels, de motorclub waar hij lid van was. Ook Klepper werd via een ronde door de stad naar zijn laatste rustplaats gebracht. De politie werd toen geprovoceerd door onder meer een fikse hoeveelheid vuurwerk, afgestoken bij het hoofdbureau aan de Elandsgracht. Bovendien oogstte zij een storm van kritiek, omdat zij de uitvaart had begeleid.