LONDEN - De Russische miljonair Boris Berezovski heeft vrijdag ontkend dat hij vindt dat de Russische president Vladimir Poetin met geweld moet worden afgezet.

In een vraaggesprek met de Britse krant The Guardian werd hij vrijdag wel zo geciteerd. "We moeten geweld gebruiken om dit regime omver te werpen. Dat is niet mogelijk met democratische middelen", aldus de Rus in de Britse krant.

Berezovski, die vrijdagmiddag "een verduidelijking" verspreidde onder Britse media, kreeg in 2003 politiek asiel in Engeland en woont in Londen. Hij was bondgenoot van ex-president Boris Jeltsin en werd steenrijk door diens chaotische privatiseringen in de jaren negentig. Moskou heeft Londen de afgelopen jaren verschillende keren tevergeefs om de uitlevering van Berezovski gevraagd. Ook vrijdag gebeurde dat weer, naar aanleiding van het vraaggesprek.

Het Russische Openbaar Ministerie opent op zijn beurt een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de uitspraken van Berezovski in de krant, zo meldde het Russische persbureau Interfax vrijdag.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde de uitlatingen in de krant, maar ging niet in op het herhaalde verzoek tot uitlevering. De Britse politie onderzoekt wel of Berezovski strafrechtelijk over de schreef is gegaan.