AMSTERDAM - Amsterdammers met vragen over asbest kunnen vanaf vrijdag terecht bij een speciaal telefoonnummer. De stadsdelen Oud-Zuid en Oud-West hebben het initiatief voor het nummer genomen omdat twee vastgoedbedrijven zich volgens de politie niet hebben gehouden aan de regels voor het verwijderen van de giftige stof.

Dat lieten woordvoerders van de stadsdelen vrijdag weten.

De politie arresteerde woensdag vier medewerkers van de twee bedrijven. Om welke firma's het gaat, kon een woordvoerder niet zeggen. Agenten pakten ook twee ambtenaren van de afdelingen Bouw en Woningtoezicht van Oud-Zuid en Oud-West op. Zij zouden de vastgoedondernemingen een handje hebben geholpen.

14020

Het nummer dat Amsterdammers kunnen bellen, is het algemene informatienummer 14020 van de gemeente. Vanaf vrijdagmiddag kunnen inwoners van de hoofdstad er ook terecht met vragen over de asbestfraude. Bij de stadsdeelkantoren van Oud-Zuid en Oud-West waren tot vrijdag overigens slechts enkele telefoontjes binnengekomen van bezorgde burgers.

Opzettelijk verzuim

De firma's zouden de afgelopen jaren appartementen in zeker tweehonderd panden in Amsterdam hebben gesplitst. Volgens de politie hebben ze daarbij opzettelijk verzuimd asbest op de wettelijk voorgeschreven wijze te verwijderen. De stadsdelen Oud-West en Oud-Zuid onderzoeken om welke woningen het gaat.

De gemeente heeft TNO gevraagd de concentratie in enkele verdachte woningen alvast te meten. Op basis hiervan kan een betere inschatting worden gemaakt van de gezondheidsrisico's. De verwachting is dat de concentraties niet heel hoog zullen zijn.