DEN HAAG - Justitie doet al het mogelijke om te voorkomen dat de van wapenhandel en van oorlogsmisdaden verdachte Guus Kouwenhoven het land ontvlucht.

Dat viel vrijdag op te maken uit een schriftelijke reactie van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) op vragen van de SP. Kouwenhoven is tijdelijk op vrije voeten, maar staat als vluchtgevaarlijk te boek.

Op concrete maatregelen kan de bewindsman met het oog op belangen van opsporing en vervolging niet ingaan. Wel stelt hij dat de zaak-Kouwenhoven zijn "nadrukkelijke aandacht" heeft en "buitengewoon serieus" wordt genomen. "Al hetgeen mogelijk is, wordt ondernomen om te voorkomen dat de rechtsgang wordt belemmerd", schrijft Hirsch Ballin. Hij is bereid de Tweede Kamer daarover vertrouwelijk te informeren.

Hoger beroep

Het gerechtshof in Den Haag schorste vorige maand de voorlopige hechtenis van Kouwenhoven, omdat het waarschijnlijk nog lang duurt voor het toekomt aan de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. De rechtbank in Den Haag veroordeelde Kouwenhoven vorig jaar juni tot acht jaar cel wegens illegale wapeninvoer in Liberia.

Vluchtgevaarlijk

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als Kouwenhoven ging in hoger beroep tegen de uitspraak. Het OM en Hirsch Ballin stelden eerder dat Kouwenhoven vluchtgevaarlijk is en dat zijn voorwaardelijke vrijlating het onderzoek in de zaak kan belemmeren.

SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen wilde daarop van de minister weten wat er wordt gedaan om te voorkomen dat de man ons land ontvlucht om aan zijn berechting te ontkomen. Ze wil nog met haar fractie bespreken of er een vertrouwelijk overleg over de kwestie moet komen.

Paspoort

Van Velzen betreurt het dat de bewindsman geen antwoord geeft op de vraag of Kouwenhoven zijn paspoort nog heeft. Het Kamerlid vindt het onwenselijk dat iemand die vluchtgevaarlijk is nog over reisdocumenten kan beschikken.