GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Groningen achttien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 17-jarige David F.. Het OM beschuldigt hem van betrokkenheid bij de moord op een bejaard Duits echtpaar in Musselkanaal begin juli vorig jaar.

F. zou samen met een 24-jarige man en een 16-jarige meisje uit Musselkanaal de 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Duitsland hebben doodgeslagen met palen uit een weiland. Het drietal was uit op de auto van het echtpaar, die zij vervolgens in Polen wilden verkopen.

De 24-jarige Sebastian O. is in februari al veroordeeld voor het misdrijf en kreeg twintig jaar celstraf opgelegd. Patricia G., die op de uitkijk stond tijdens de moord, kreeg 204 dagen celstraf en jeugd-tbs opgelegd. De stafzaak tegen F. werd destijds aangehouden omdat zijn geestelijke gesteldheid nog moest worden onderzocht.

Slaan

O. verklaarde eerder tegenover de rechtbank dat hij samen met F. het Duitse echtpaar bewusteloos had willen slaan om vervolgens de auto te kunnen stelen. De rechtbank oordeelde dat de twee bewust de kans hadden aanvaard dat de slachtoffers zouden sterven. Wie uiteindelijk de fatale klap uitdeelde, is volgens de rechtbank niet relevant.

In de zaak tegen F. is daarom vooral de vraag of het volwassenenstrafrecht of het jeugdstrafrecht moet worden toegepast. Het Openbaar Ministerie ziet in de ernst van de daad en de persoon van de verdachte voldoende reden om het volwassenenstrafrecht toe te passen.

Twee jaar

De advocaat van de verdachte pleit voor toepassing van het jeugdrecht. In het laatste geval kan een maximale celstraf van twee jaar en jeugd-tbs worden opgelegd.

De rechtbank doet op 27 april uitspraak.