AMSTERDAM - De vijftien Nederlandse militairen, vijftien politieagenten en enkele staffunctionarissen blijven een jaar langer in het Afrikaanse Sudan in het kader van de vredesmissie van de Verenigde Naties (VN).

Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van onder anderen minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

De Nederlanders zitten sinds maart 2006 in Sudan en zullen nu blijven tot april 2008. De VN-missie begon in 2005 wegens het conflict tussen regeringstroepen en rebellen. Aan de stabilisatiemacht UNMIS doen ongeveer 10.000 militairen mee. Zij houden met name toezicht op het in 2005 gesloten vredesakkoord.

Voorstander

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zei vrijdag blij te zijn met de verlenging. Hij is groot voorstander van militaire steun in het door geweld verscheurde land.

Nederland draagt naast de militaire bijdrage tussen 2005 en 2007 ook 150 miljoen euro bij voor de wederopbouw. In mei wil Koenders Sudan bezoeken.

Burgeroorlog

In Sudan woedt al tientallen jaren een burgeroorlog tussen het door de overheid beheerste islamitische noorden en het deels christelijke zuiden, dat vooral in handen is van de verzetsbeweging Sudanese People's Liberation Movement (SPLM).

De Nederlanders zitten voornamelijk in het zuiden.