DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag Richard H. in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De 35-jarige H. bekende al dat hij in april 2005 zijn 31-jarige vrouw en zijn twee dochtertjes van drie en vijf jaar oud vermoordde.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden levenslang geëist. De rechtbank veroordeelde H. vorig jaar ook al tot levenslang. H. ging tegen deze straf in hoger beroep, omdat dit vonnis hem "geen perspectief" bood. Met resultaat, zo blijkt nu.

Toerekeningsvatbaar

Het gerechtshof legde hem geen levenslang op, omdat H. verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens het hof kan de verdachte inzien dat de misdrijven die hij heeft gepleegd strafbaar zijn. Hij heeft echter onvoldoende geestelijke vermogens om ze te voorkomen.

H. onderhield destijds meerdere buitenechtelijke relaties. Een daarvan was met een Poolse vrouw. Hij verklaarde haar graag thuis te willen ontvangen, maar zijn gezin stond die ontmoetingen in de weg.

Graf

H. sloeg in de nacht van 6 op 7 april zijn vrouw met een hard voorwerp op het hoofd. Nadat hij haar had gewurgd, ging H. naar de slaapkamers van zijn dochters en kneep ook hun keel dicht. Hij begroef de lijken in een zelf gedolven graf in een bos in Brabant.

Thuis in Zoetermeer wiste hij alle sporen. Het weekeinde daarop kwam zijn Poolse vriendin langs. Nadat zij was vertrokken, gaf H. zijn gezin als vermist op.

Bloedsporen

Bloedsporen in de woning en in de auto van H. en leugens van de man leidden de politie naar H. als dader. Op zijn aanwijzingen konden de lichamen worden opgegraven.

Het OM is niet "helemaal tevreden" met de uitspraak van het gerechtshof. Justitie vindt het niet honoreren van een levenslange celstraf "niet passend" vanwege de ernst van de gepleegde misdrijven, het motief hiervoor en het leed voor de nabestaanden.

Het OM weet nog niet of het de uitspraak bij de Hoge Raad gaat aanvechten. "We kijken eerst of daar voldoende aanknopingspunten voor zijn", laat een woordvoerder weten.