DEN HAAG - PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos roept zijn partij op "de rust te bewaren" en "geduld te hebben". Bos reageerde vrijdag na afloop van de ministerraad met zijn oproep op voormalig PvdA-minister Jan Pronk en de Jonge Socialisten die de afgelopen week spraken van een leiderschapscrisis binnen de partij.

De partijleider stelde dat de kritiek hem "niet echt geweldig veel" doet. Hij zei Pronk te kennen als "iemand die altijd kritisch is" en volgens hem is de jongerenpartij "opgericht om kritiek te hebben op het leiderschap".

Bos heeft geen behoefte aan een discussie over zijn leiderschap. "Ik ben aangesteld om dit af te maken en ga dat ook doen."

Punten

Volgens hem is de PvdA erin geslaagd belangrijke PvdA-punten als het milieu en de aanpak van probleemwijken in het regeerakkoord te krijgen en is het nu zaak resultaten te gaan boeken.

Koers

Er is volgens de PvdA-leider geen sprake van dat onduidelijk zou zijn wat de koers van de partij is. "De koers ligt glashelder vast in het beginselprogramma en verkiezingsprogramma."

In een opiniestuk in de Volkskrant van zaterdag stelt Bos niet te geloven in een onderscheid tussen de sociaalliberale en de klassiek linkse vleugel van de PvdA. Hij denkt dat de partij beide groepen kan binden. Bos roept in het stuk zijn partijgenoten op om op te houden met "zelfkastijding" en te laten zien dat de partij ergens voor staat.

Debat

Bos schrijft ook dat niet alleen doctorandussen het beeld van de PvdA moeten bepalen, maar ook "gewone mensen en Jan Schaefertypes". Verder vindt hij dat niet voldoende het debat met de SP is opgezocht. "Die fout maken we niet nog een keer."

PvdA-burgemeester Job Cohen van Amsterdam zei donderdag al dat de partij zich niet van de wijs moet laten brengen en Bos de tijd moet geven om zijn werk te doen.