UTRECHT/PAPENDRECHT - De politie heeft vrijdag twee mannen aangehouden die mogelijk betrokken zijn geweest bij het ronselen van de Tilburgse Mandy Pijnenburg voor een drugstransport naar de Dominicaanse Republiek.

Het gaat om een 30-jarige man uit Papendrecht en een 21-jarige man uit Utrecht. De recherche in Breda heeft dat bekendgemaakt.

De 18-jarige Pijnenburg werd vorige maand in de Dominciaanse Republiek veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. De rechter achtte bewezen dat ze 22 kilo cocaïne het land had binnengesmokkeld. Zij zegt dat ze werd gedwongen door de mannen.

Verdrag

De Tilburgse heeft aangekondigd dat ze in hoger beroep wil tegen de veroordeling. Nederland heeft geen verdrag met de Dominicaanse Republiek om gevangenen hun straf in eigen land te laten zitten.

De mannen worden verdacht van mensenhandel en drugshandel. Mogelijk hebben zij nog meer slachtoffers gemaakt. Dinsdag werd in Rotterdam ook een 25-jarige vrouw aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij een drugstransport.

Aangifte

Het onderzoek begon in september vorig jaar nadat de moeder van Mandy Pijnenburg aangifte had gedaan omdat ze vermoedde dat haar dochter het slachtoffer zou zijn geworden van een loverboy.

Momenteel werken nog dertien rechercheurs aan het onderzoek. De politie is nog op zoek naar eventuele andere slachtoffers.

Tegenprestatie

Volgens de politie gaan loverboys geraffineerd te werk. Ze leggen slachtoffers eerst in de watten en verwachten daarna een tegenprestatie. Ze worden gedwongen tot prostitutie of drugstransport.

Justitie beschouwt het als het moderne vorm van slavernij. Op mensenhandel staat maximaal tien jaar gevangenisstraf.