PARIJS - Ruim een week voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk loopt de conservatieve kandidaat Nicolas Sarkozy verder uit op zijn tegenstrevers.

Volgens een vrijdag gepubliceerde peiling van het enquêtebureau Ipsos staat hij op 30 procent, een lichte stijging ten opzichte van de vorige peiling van het bureau.

Royal

De socialistische kandidate Ségolène Royal blijft staan op 24 procent. De christendemocratische François Bayrou zakt een halve procentpunt tot 18,5 procent. Ook de extreemrechtse kandidaat Jean-Marie Le Pen valt licht terug tot 13,5 procent.

De twee kandidaten die op 22 april als beste uit de bus komen nemen het tegen elkaar op in een tweede en beslissende ronde op 6 mei. Als Sarkozy en Royal tegenover elkaar komen te staan, scoort Sarkozy beduidend beter dan Royal. Als Bayrou echter de tweede ronde haalt, wint hij het in sommige peilingen van Sarkozy.

Alliantie

De Franse oud-premier Michel Rocard pleit voor een alliantie tussen Royal en Bayrou om te voorkomen dat Sarkozy de komende vijf jaar in het élysee komt. Dat zegt hij in interview in de zaterdageditie van de krant Le Monde. Rocard was premier onder de socialistische president François Mitterand tussen 1988 en 1991.

Bayrou heeft het idee van Rocard direct omarmd en zei dat het overeen komt met zijn eigen intuïtie. De socialistische partijvoorzitter François Hollande, de levenspartner van Royal, verwierp het plan. Hij rekent Bayrou tot het rechtse kamp en gelooft dat er geen samenwerking mogelijk is tussen links en rechts.