DEN HAAG - Militaire planning ten behoeve van een mogelijk militair optreden tegen Irak, mag de Tweede Kamer niet zien als oorlogsvoorbereidingen. Deze voor GroenLinks onbegrijpelijk stelling legde minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken donderdag op tafel in het plenaire debat over Irak.

"Militaire planning is militaire planning", betoogde de bewindsman. "Het is geen oorlogsvoorbereiding," voegde hij daar aan toe. Veel meer kreeg GroenLinks-woordvoerster Halsema niet te horen op haar vraag waarom het kabinet in haar brief aan de Kamer zelf spreekt van voorbereidende militaire planning met het oog op een mogelijk militair ingrijpen tegen Irak.

De Hoop Scheffer toonde zich ook voor de opvatting van de PvdA weinig toeschietelijk. PvdA-woordvoerder Koenders verweet het kabinet met militaire voorbereidingen bezig te zijn terwijl de VN daar nog niet om had gevraagd. De PvdA vreest dat de voorbereidingen die nu worden getroffen in het crisisgebied het werk van de VN-wapeninspecteurs kan dwarsbomen. De bewindsman zei deze zorg niet te delen. Met planning kan niet worden gewacht totdat de Veiligheidsraad vaststelt dat er sprake is van een ernstig tekort schieten van Irak, voegde hij daar aan toe.