AMSTERDAM - De derde dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima heet Ariane Wilhelmina Máxima Ines. De vader maakte de namen vrijdagochtend bekend toen hij bij het Oude Stadhuis in Den Haag aangifte deed van de geboorte.

Bekijk video

Loco-burgemeester Jetta Klijnsma van Den Haag nam samen met een ambtenaar van de burgerlijke stand de aangifte in ontvangst. Als getuigen waren daarbij premier Balkenende en vice-president van de Raad van State Tjeenk Willink aanwezig. Klijnsma noemde het prinsesje in haar korte toespraak "een beauty".

Roepnaam

Willem-Alexander en Máxima hebben bij het bedenken van de roepnaam van hun jongste dochter Ariane bewust gezocht naar een naam met een a. Ook de namen van hun twee andere dochters, de prinsesjes Amalia en Alexia, beginnen daarmee.

"Na twee a's wilden we de triple-A-rating volkrijgen. We hebben daarom gezocht naar een mooie voornaam met een a", zei de kroonprins bij de aangifte van de jongste Oranje-telg in het stadhuis in Den Haag.

Vernoemd

De roepnaam van de jongste prinses is geen verwijzing naar iemand. De andere voornamen Wilhelmina en Máxima verwijzen naar twee overgrootouders van het kroonprinselijk paar: Wilhelmina verwijst naar de overgrootmoeder van Willem-Alexander, die van 1898 tot 1948 koningin van Nederland was. De overgrootmoeder van Máxima heette ook Máxima. De vierde voornaam Ines is de naam van het jongste zusje van de Argentijnse echtgenote van Willem-Alexander.

Verwarring

Kort na de aangifte ontstond verwarring over de juiste spelwijze van de namen van de nieuwe prinses, omdat de Rijksvoorlichtings Dienst een persbericht verspreidde waarin de laatste naam foutief werd gespeld. Aan het eind van de ochtend rectificeerde de RVD dat bericht.

Uitlekken

Volgens Willem-Alexander weten Amalia en Alexia pas sinds vanochtend hoe hun nieuwe zusje heet. "Uit angst dat de naam zou uitlekken hebben we dat vanochtend pas verteld", aldus de trotse vader. De namen van Amalia waren al een dag voor de aangifte uitgelekt na een onderzoek van IP-adressen op internet.

Buik

De kinderen waren verrast toen papa en mama woensdagmorgen met de baby thuiskwamen, vertelde de prins. "Ze hadden toch niet helemaal begrepen waarom we plotseling weg waren. Ze zaten rustig aan het ontbijt. Amalia keek meteen naar de buik van Máxima, om te zien of het wel de goeie baby was, Alexia vond het allemaal alleen maar geweldig", aldus de dolgelukkige vader. "Ik kan niet meer wensen."

Na afloop van de aangifte begaf de prins zich onder de paar honderd belangstellenden buiten het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt, onder wie de twee Hendrikjes die om half zeven al in klederdracht uit hun woonplaats Staphorst waren vertrokken.

Felicitaties

Het regende felicitaties, bloemen en geschenken. Die konden worden gevoegd bij de cadeautjes van de stad Den Haag, onder meer een 'Haagse Jantje' ontworpen door Renée Bazuine en de gebruikelijke mobile in de vorm van een ooievaar.

Titels

Het derde kind van het kroonprinselijk paar krijgt de titels prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau. Prinses Ariane Wilhelmina Máxima Ines is na haar vader en twee zusjes, prinses Catharina-Amalia en prinses Alexia, vierde in de lijn van troonopvolging.

Geboorte

Ariane werd dinsdagavond even voor tienen geboren in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. Bij haar geboorte was ze 52 centimeter lang en woog ze 4135 gram.

Woensdagochtend verlieten prinses Máxima en de jongste prinses het ziekenhuis. Willem-Alexander woont met zijn gezin in Villa Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. Volgens Willem-Alexander gaat het goed met moeder en dochter.

Felicitatieregister

Woensdag werd in Paleis Noordeinde in Den Haag een felicitatieregister geopend. Tot en met vrijdag kan het publiek nog tot 12.00 uur zijn felicitaties overbrengen aan het paar. 1920 mensen hebben daar inmiddels getekend. Daarnaast ligt er een felicitatieregister in het Haagse stadhuis.

Het digitale felicitatieregister van het Koninklijke Huis is nog open tot na het weekeinde en telt inmiddels zeker 16.000 gelukwensen.