RIJSWIJK - Door de aantrekkende economie is de wachttijd voor het rijexamen toegenomen tot bijna vijf maanden. Het aantal kandidaten dat wil afrijden nam met 6 procent toe, wat neerkomt op 12.000 examens extra per maand.

Dat heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vrijdag laten weten.

Het probleem met de lange wachttijden doet zich volgens een woordvoerder vrijwel uitsluitend voor in Zuid-Holland, Brabant en Limburg. Daar worden nu ook examinatoren uit andere regio's ingezet. De wachttijd in Brabant en Limburg is volgens hem achttien weken, in Zuid-Holland zelfs twintig.

Inhaaleffect

"Het CBR heeft te maken met een inhaaleffect na de economische recessie. Vooral jongeren van 19 en 20 jaar willen nu liefst voor de zomer hun rijbewijs halen. Toen ze net 18 waren, hadden ze geen geld voor autorijlessen."

Het CBR is begonnen met de werving van twintig nieuwe examinatoren, personeel werkt tijdelijk ook op zaterdag en aan parttimemedewerkers is gevraagd extra uren te maken.

Stormloop

"We zijn niet blij met de situatie. We hadden niet verwacht dat het aantrekken van de economie al zo snel zou zorgen voor een stormloop op de rijexamens. De exacte oorzaak zal worden geanalyseerd", aldus de zegsman.