NAIROBI - De politie in de Keniase hoofdstad Nairobi heeft begin deze week tien tienerjongens weggehaald uit een strenge koranschool, waar ze naar eigen zeggen werden geketend en gemarteld. De inval had plaats nadat de 17-jarige Guleed Achmed, die een Nederlandse paspoort heeft, uit de school wist te ontsnappen door een hartkwaal voor te wenden, aldus Keniase en Britse media.

De Nederlandse ambassade bevestigde donderdag de jongen onder haar hoede te hebben genomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon weinig kwijt over de achtergronden van de tiener.

Een woordvoerster zei wel dat de ambassade op zoek is naar de familie van de jongen. Voor zover bekend zit de Nederlandse jongen nog voor verhoor vast op een politiebureau in Nairobi. In de Britse krant The Independent zegt Guleed donderdag dat hij maandenlang aan handen en voeten in de school werd vastgebonden. "Dat gebeurde elke dag, ook als ik sliep. Het was echt vreselijk!".

De school rept zelf van een overtrokken reactie. In de Keniase krant Daily Nation ontkent de school overigens niet dat er kinderen worden geketend, maar dat zou alleen als een disciplinaire maatregel en met goedkeuring van de ouders. Van foltering zou in elk geval geen sprake zijn. Ook ouders van leerlingen op de school zeggen niets te weten van dergelijke praktijken. De school is ook weer gewoon open.

Koranlessen

Guleed woonde tot afgelopen zomer in het Britse Leicester, aldus The Independent. Zijn vermoedelijk Afrikaanse moeder stuurde hem naar Nairobi voor koranlessen, waarna de jongen belandde op het Khadija Islamic Institute of Discipline en Education. De school, waar Guleed twee jaar zou moeten blijven, staat in een vermeend gevaarlijke wijk waar overwegend etnische Somaliërs wonen.

De Nederlandse ambassade poogt nu de moeder op te sporen in Groot-Brittannië. Mocht dat niet lukken dan zal hij mogelijk naar Nederland worden overgebracht en onder toezicht worden geplaatst van de kinderbescherming. Voor zover bekend is de jongen niet in Nederland geboren, maar meer gegevens kon het ministerie donderdag niet verstrekken. De overige maandag weggehaalde jongeren kwamen onder meer uit Ethiopië en Zweden.