DEN HAAG - De Inspectie van het Onderwijs stelt een onderzoek in naar de omvang van seksueel gedrag tussen basisschoolleerlingen waarmee ze grenzen overschrijden en hoe scholen daarmee omgaan. Dat heeft de woordvoerster van staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs donderdag gezegd.

Aanleiding voor het onderzoek is een uitzending van Netwerk waarin gewag werd gemaakt van drie gevallen waarin daar sprake van zou zijn. Onderwijsbond AOb roept scholen op er nu al werk van te maken. Zij moeten met docenten en ouders praten over de manier waarop zij daarmee omgaan en er afspraken over vastleggen in een veiligheidsplan.

Volgens een woordvoerder van de inspectie komt het wel vaker voor, maar is niet duidelijk hoe vaak. Scholen zijn niet verplicht het seksueel gedrag te melden. De inspectie verwacht wel van scholen dat zij het weten als dit speelt op hun school en dat ze er iets mee doen.

'Geen incidenten'

Volgens psychologe en therapeute Martine Delfos zijn de berichten over seksueel wangedrag van kinderen absoluut geen incidenten. "Ik denk dat we bezig zijn de kinderen te overvoeren met seksuele beelden zonder dat we in de gaten hebben wat dat nou eigenlijk voor ze betekent", zegt zij in de uitzending.

Het afgelopen half jaar kwamen drie basisscholen in het nieuws vanwege seksueel misbruik tussen leerlingen. Twee weken geleden vond op een basisschool in Amersfoort een voorval plaats, waarbij een twaalfjarige leerling een leeftijdgenoot onzedelijk betastte en daarbij seksuele uitspraken deed.