AMSTERDAM - De Raad van Discipline van de Nederlandse Orde van Advocaten heeft vorige week een deel van de klacht gegrond verklaard, die een voormalige cliënt had ingediend tegen zijn strafpleiter Bram Moszkowicz. Dit schrijft Elsevier op zijn website.

Het tijdschrift kreeg documenten in handen waarin de uitspraak van de raad, het tuchtrechtelijke orgaan van de beroepsgroep, uit de doeken werd gedaan.

De oud-cliënt van Moszkowicz werd in hoger beroep veroordeeld voor de moord op zijn ex-vrouw. Tijdens de zaak, die liep van 1999 tot 2004, werd de samenwerking tussen beide partijen kort onderbroken.

De cliënt van Moszkowicz was niet tevreden met de verleende rechtsbijstand en diende een klacht in bij de deken van de orde van de advocaten.

Zo zou Moszkowicz zonder toestemming van zijn cliënt verzocht hebben om tbs en het rechtswerk deels hebben doorgeschoven aan zijn collega's.

Daarnaast zou de advocaat ruim 30 duizend gulden hebben aangenomen van zijn toenmalige cliënt en diens vrienden. Ook zou Moszkowicz 250 duizend gulden zwart van hem hebben ontvangen.

De raad verwierp het verweer van de strafpleiter en legde de 'maatregel van enkele waarschuwing op'. Het is de lichtste maatregel die de orde van advocaten opgelegd kan worden.