AMMAN - Jordanië is bereid de Verenigde Staten te helpen bij een aanval op buurland Irak. De medewerking blijft volgens The Washington Post beperkt tot onder meer het gelimiteerd openstellen van het luchtruim voor 'geallieerde' toestellen en de komst van Amerikaanse militairen die reddingsacties kunnen uitvoeren in Irak.

De deelname van Jordanië wordt door Amerikaanse functionarissen gezien als een cruciale factor in geval van een militaire operatie tegen Bagdad.

Jordanië weigert overigens wel als springplank te dienen voor een Amerikaans grondoffensief in Irak. De opstelling van Amman is desondanks een wijziging van het standpunt uit 1991. Bij de toenmalige Golfoorlog proclameerde Jordanië zijn neutraliteit in het conflict. Onder het bewind van de huidige koning Abdallah is er sprake van een meer pro-Amerikaanse koers.

Anti-Amerikaanse sentimenten

Abdallah wordt in eigen land geconfrontreerd met sterke anti-Amerikaanse sentimenten. De VS steken evenwel honderden miljoenen dollars per jaar in het gematigde Arabische land in de vorm van economische en militaire steun. De hulp aan de VS zal Jordanië vrijwel zeker meer Amerikaanse financiële steun opleveren.

Daarentegen is Irak nog altijd de belangrijkste buitenlandse handelspartner van Jordanië, gevolgd door de VS. Jordanië is voor de oliebehoefte volledig afhankelijk van Irak, maar de VS zullen op hun beurt op korte termijn de belangrijkste handelspartner zijn.

"De Jordaniërs hebben zich in een positie geplaatst waarin ze eigenlijk geen andere keuze meer hebben dan mee te werken met de VS", aldus Mustafa Hamerneh van het Centrum voor Strategische Studies in Amman. Jordanië kan zich eigenlijk niet permitteren om de VS al te veel van zich te vervreemden.

Twee of drie Patriot-antiraketsystemen

Een Jordaanse regeringsfunctionaris zei tegen The Washington Post dat de VS nu ook twee of drie Patriot-antiraketsystemen zullen leveren om Jordanië te beschermen tegen een mogelijke Iraakse vergeldingsaanval. De komst van het militaire materieel, samen met de benodigde manschappen, is al overeengekomen tijdens een recent bezoek van de Amerikaanse generaal Tommy Franks aan Jordanië. Franks geeft leiding aan de Amerikaanse strijdkrachten in de regio.