ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft donderdag een eerder veroordeelde militair vrijgesproken van algehele dienstweigering nadat hij in februari 2006 niet mee wilde naar Afghanistan.

De rechtbank veroordeelde de 24-jarige Jacob L. uit Warffum afgelopen december wel tot twee maanden cel, conform de eis.

De advocaat-generaal eiste twee weken geleden een taakstraf van zestig uur wegens dienstweigering. Volgens het hof is er van algehele dienstweigering geen sprake, omdat L. zijn andere opgedragen werk gewoon heeft uitgevoerd.

Weigeren

Wel had mogelijk het weigeren van een dienstbevel of het gedeeltelijk dienstweigeren tot een veroordeling kunnen leiden, maar daarvoor vervolgde het Openbaar Ministerie (OM) de militair niet.

In hoger beroep dient ook nog de zaak tegen Jethro W. uit Rheden, die eerder voor dienstweigering werd veroordeeld tot schuld zonder straf. In deze hoger beroepzaak is nog geen uitspraak geweest.

Dienstbevel

Bij W. heeft het OM in de vervolging wel rekening gehouden met een mogelijke vrijspraak voor algehele weigering: ook gedeeltelijke weigering en weigeren dienstbevel staan op zijn dagvaarding.

De zaak van een derde militair die niet naar Afghanistan ging, Richard F. loopt nog steeds bij de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. Hij wordt vervolgd voor algehele dienstweigering maar heeft volgens zijn advocaat ook nog gewerkt.

Desertie

Bij hem staat desertie als tweede mogelijkheid op de dagvaarding.

Alledrie de militairen waren gelegerd bij het 44ste Pantserinfanterie Bataljon. Hun advocaten stellen dat Defensie heeft nagelaten om hun cliënten goed te onderzoeken alvorens ze uit te zenden.

Verschillende middelen om vast te stellen of iemand psychisch wel tegen uitzending is opgewassen zijn niet gebruikt, aldus de vakbondsadvocaat die W. verdedigt.