AMSTERDAM - Politie-infiltranten moeten makkelijker over de grens kunnen opereren. Criminele bendes houden er vaak minder rekening mee dat ze kunnen worden geïnfiltreerd door buitenlandse agenten.

Dat staat in een nog vertrouwelijk voorstel dat Duitsland heeft gedaan aan de justitieministers van de EU-lidstaten. "Buitenlandse politie-infiltranten kunnen soms makkelijker een criminele organisatie infiltreren", aldus Duitsland. Daarom zou het mogelijk moeten zijn om undercoveragenten aan elkaar 'uit te lenen'.

Het is dan wel nodig goede afspraken te maken. Niet alle Europese landen schermen de ware identiteit van politie-infiltranten even goed af. Een infiltrant die in het buitenland opereert, loopt dan het risico in de rechtszaal ontmaskerd te worden. Dat is een gevaar voor hun leven en betekent ook het einde van hun carrière als geheim agent.

Nepfirma's

Duitsland noemt het voorbeeld van een infiltrant die door een criminele bende wordt gevraagd mee te gaan naar een buurland om drugs te kopen. "Hij moet dan een smoes verzinnen om niet mee te gaan, als zijn identiteit onvoldoende wordt beschermd in dat land."

Daarnaast zijn er nu te weinig mogelijkheden om andere landen te helpen bij het bieden van een operationele cover aan infiltranten. Volgens Duitsland is juist dit 'essentieel' voor een succesvolle infiltratie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het inschrijven van een nepfirma in een buitenlands handelsregister, of het openen van een buitenlandse bankrekening onder valse naam.

Ruzie

In het verleden opereerden buitenlandse infiltranten regelmatig zonder toestemming in Nederland. In 1997 leidde dat nog tot een knallende ruzie tussen Nederland en Duitsland. Ook Amerikaanse geheime agenten werken vaak in het geniep in Nederland. Minister Hirsch Ballin van Justitie moest onlangs nog erkennen dat agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration zonder zijn toestemming in Nederlandse criminele milieus waren geïnfiltreerd. De nieuwe Europese afspraken zouden ook dergelijke illegale praktijken moeten voorkomen.