BAGDAD - Een zelfmoordenaar met explosieven op zijn lichaam heeft donderdag de explosie in het Iraakse parlementsgebouw veroorzaakt. Dat heeft een Iraakse veiligheidsbeambte gezegd.

Door de aanslag kwamen twee parlementariërs om het leven en raakten zeker tien andere volksvertegenwoordigers gewond. Ook tien veiligheidsbeambten raakten gewond.

Soennitische extremisten

De Verenigde Staten vermoeden dat soennitische extremisten van het terreurnetwerk al-Qaeda achter de aanslag zaten. De aanslag draagt de kenmerken van het soennitisch-islamitische al-Qaeda, verklaarde een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak.

Restaurant

De explosie vond plaats in een restaurant in het gebouw, waar op dat moment juist parlementariërs hun lunch aten. Het parlementsgebouw ligt in de zwaarbewaakte Groene Zone in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Het omgekomen parlementslid is Saleh al-Mutlaq, de leider van het Soennitische Front voor een Nationale Dialoog. Een vrouwelijk lid van de partij raakte gewond.

Speurhonden

Eerder op de dag gebruikten bewakers van het parlement speurhonden om mensen te controleren die het gebouw wilden betreden.

Dit gebeurt gewoonlijk nooit, wat erop lijkt te duiden dat er al rekening mee werd gehouden dat iemand een aanslag wilde plegen.

Zitting

Het Iraakse parlement komt vrijdag in een bijzondere zitting bijeen om het terrorisme te "veroordelen".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice noemde de aanslag het werk van terroristen die de Amerikaanse pogingen om Bagdad veilig te maken, willen ondermijnen.

"Het zijn duidelijk weer de terroristen en zij die willen voorkomen dat het Iraakse volk een toekomst heeft die is gebaseerd op democratie en stabiliteit."