AMSTERDAM - De advocaten van de medeverdachten van Willem Holleeder willen dat het proces tegen hun cliënten wordt voortgezet en afgedaan. Alleen bij de zaak tegen René van D. leidt dit tot problemen: hij heeft Holleeder als getuige opgeroepen.

Volgens zijn raadsvrouw Ilse van der Meer is die getuigenverklaring onontbeerlijk.

De rechtbank hield donderdag zitting om de standpunten van het Openbaar Ministerie (OM) en de raadslieden over de ontstane situatie te vernemen, nadat Holleeder eerder deze week in het ziekenhuis werd opgenomen met ernstig hartfalen.

Beslissing

Het OM wil dat de rechtbank een definitieve beslissing over de zaken tegen Holleeders negen medeverdachten opschort tot de eerste helft van mei. In de tussentijd kan het proces tegen hen worden voortgezet.

Officier van justitie Koos Plooij hoopt dat de zaken van Holleeder en de overigen bij elkaar gehouden kunnen worden, bij de huidige rechters. Plooij acht een spoedig herstel van Holleeder "niet uitgesloten", maar vindt het te vroeg om daarover te speculeren. Maandag zal de eerste prognose bekend worden, aldus de officier.

Toestand

De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft een contactambtenaar die voor justitie de toestand van Holleeder van dag tot dag volgt. Het hoofd van de raad van bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum houdt justitie op de hoogte. Ook de rechtbank laat zich informeren over de medische conditie van Holleeder.

Deze informatie weegt mee bij de te nemen beslissing over de voortgang van de zaken tegen de medeverdachten, zei rechtbankvoorzitter Rino Verpalen donderdag. De rechtbank neemt maandag een beslissing over het vervolg van het proces.

Ontwricht

Het uitvallen van Holleeder heeft het megaproces verregaand ontwricht. Als de rechtbank zou besluiten de behandeling van de zaken tegen Holleeders medeverdachten op te schorten, willen de advocaten van de vier nog gedetineerde verdachten eveneens opschorting van het voorarrest.

Advocaat Rutger Lonterman noemde het onaanvaardbaar als het voorarrest nog verder zou worden opgerekt als gevolg van de ziekte van Holleeder.

Aanwezigheid

Officier Plooij meent dat de rechtbank voorlopig hoe dan ook verder kan gaan met de zaak. De aanwezigheid van Holleeder in de rechtszaal is daarvoor niet vereist. Hij wees voorts op de mogelijkheid dat in de zaak-René van D. Holleeder in het ziekenhuis als getuige kan worden gehoord door de rechter-commissaris.

Vooringenomen

Als de rechtbank besluit om het proces zonder Holleeder af te maken, is het zeer de vraag of dezelfde rechters in een later stadium de hoofdverdachte nog kunnen berechten. Zij zouden door de verdediging van Holleeder - als de medeverdachten worden veroordeeld - als vooringenomen kunnen worden beschouwd.