AMSTERDAM - Oud-minister Gerrit Zalm (VVD) is woensdagavond benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. De koninklijke onderscheiding werd hem uitgereikt door premier Jan Peter Balkenende (CDA), meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Zalm is met twaalf jaar de langst zittende minister van Financiën in de Nederlandse geschiedenis. Balkenende en Zalm brachten samen meer dan 150 ministerraden door.

Naast Zalm werden nog dertien bewindslieden van het derde kabinet-Balkenende koninklijk onderscheiden, maar de hoogste onderscheiding was voor Zalm. Benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau werden de oud-ministers Agnes van Ardenne, Johan Remkes, Rita Verdonk, Henk Kamp, Karla Peijs, Aart Jan de Geus, Hans Hoogervorst, Joop Wijn en Atzo Nicolaï.

Ridder

De oud-staatssecretarissen Pieter van Geel, Melanie Schultz van Haegen, Karien van Gennip en Clémence Ross-van Dorp zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De Orde van Oranje-Nassau is op 4 april 1892 bij wet ingesteld. Deze Orde is na de Militaire Willems-Orde en de Orde van de Nederlandse Leeuw de derde Nederlandse orde. Koningin Beatrix is Grootmeester van de Orde.