HILVERSUM - Ruim de helft van de PvdA-achterban (52 procent) wil dat Wouter Bos afziet van het partijleiderschap, nu hij minister is. Ook vindt een ruime meerderheid van 57 procent dat de leider van de PvdA in de Tweede Kamer hoort te zitten.

Dit blijkt uit een enquête onder het opiniepanel van het tv-programma EenVandaag, waarvan de uitslagen woensdagavond worden bekendgemaakt.

In het panel dat uit ruim 16.000 mensen bestaat, zitten 3300 deelnemers, die tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA hebben gestemd. De meesten van hen zijn ontevreden over de politieke koers van de partij. Zij vinden dat de PvdA linkser moet worden. Iets meer dan de helft zegt dat de standpunten van de partij niet genoeg zichtbaar zijn in het regeerakkoord.

Overdragen

Ook de Jonge Socialisten in de PvdA vinden dat Bos het partijleiderschap zou moeten overdragen aan een ander. "Bos heeft zelf gezegd dat de politiek leider van de partij in de Tweede Kamer zit of premier is", aldus JS-voorzitter Peter Scheffer. Volgens de Jonge Socialisten kan Bos als minister niet goed meer het standpunt van de PvdA uitdragen.

Dinsdag uitte oud-PvdA-minister Jan Pronk ook kritiek op zijn partij. Hij zei dat er een leiderschapscrisis is, nu Bos minister van Financiën is geworden. Volgens Pronk kan hij in die functie niet langer het eigen PvdA-verhaal uitdragen en is de PvdA door toe te treden tot het nieuwe kabinet "een bijwagen" van het CDA geworden.

Bos zei in een reactie niet geraakt te zijn door de kritiek van zijn partijgenoot. Hij wees erop dat "een heel partijcongres" ermee heeft ingestemd dat de PvdA en Bos toetreden tot het kabinet.

In het kabinet kan de PvdA bovendien volgens Bos werk maken van eigen prioriteiten als de aanpak van probleemwijken en milieuvervuiling.