DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor het gerechtshof in Den Haag opnieuw vijftien jaar cel geëist tegen Frans van Anraat. Justitie verdenkt de Nederlandse zakenman van het op grote schaal leveren van chemicaliën aan het regime van Saddam Hussein in de jaren tachtig.

De rechtbank veroordeelde Van Anraat in december 2005 al tot vijftien jaar cel wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Hij werd echter vrijgesproken van medeplichtigheid aan volkerenmoord.

Zowel justitie als de verdachte ging in hoger beroep. Het OM wil nu in hoger beroep dat de zakenman alsnog wordt veroordeeld voor medeplichtigheid aan genocide.

Voor de strafmaat maakt dat niets uit. Zowel op medeplichtigheid aan genocide als op medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden staat in Nederland een maximale celstraf van vijftien jaar. Toch wil justitie hierover een oordeel van het gerechtshof.

Gifgaswapens

Volgens de aanklager gebruikte het Iraakse bewind de chemische stoffen voor het vervaardigen van gifgaswapens. Deze zouden zijn ingezet in de oorlog met Iran (1984-1988) en tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak. Daarbij kwamen vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen om het leven.

Medeplichtig

Voor het OM staat vast dat Van Anraat op de hoogte was van het feit dat zijn leveringen gebruikt zouden kunnen worden voor de productie van chemische wapens. De zakenman wist ook dat Saddam Hussein de Koerden onderdrukte en dat chemische wapens ook daadwerkelijk tegen hen werden ingezet.

Om zijn zendingen het land in te krijgen, voorzag hij douanedocumenten van misleidende omschrijvingen, aldus de aanklager. Mede daarom is hij medeplichtig aan de volkerenmoord.

Het hof behandelt deze zaak sinds begin april en heeft vier dagen uitgetrokken voor de behandeling hiervan. Van Anraats advocaat Peter van Schaik houdt volgende week maandag zijn pleidooi.