ASSEN - De veroordeelde ontuchtpleger die woensdag na het vonnis in de rechtbank in Assen zijn hals doorsneed, gaat in hoger beroep. Wel blijft de man, de 45-jarige A. B. uit Nieuw-Buinen, na de mislukte zelfmoordpoging zijn doodswens houden. Dat heeft zijn raadsman P. van der Meer donderdag gezegd.

B. heeft zijn advocaat ook verteld over het meegesmokkelde mes. Hij zou het in het Huis van Bewaring in Hoogeveen zelf in elkaar hebben gezet met een scheermesje en het doelbewust hebben meegenomen naar de rechtbank. De advocaat vermoedt dat B. de poging uit genoegdoening in de rechtszaal heeft ondernomen en niet in de cel, waar de slaagkans groter zou zijn geweest.

Ontkennen

Van der Meer benadrukt dat zijn cliënt de ontucht blijft ontkennen. "Hij wordt niet geloofd en is tijdens de zitting voor leugenaar uitgemaakt. Hij zou niet meegewerkt hebben tijdens het onderzoek, maar dat klopt niet. Hij heeft hooguit gezegd dat het verleden er niet toe doet", zegt Van der Meer.

Tijdens de zitting twee weken geleden zei de officier van justitie dat B. zich leugenachtig opstelde en tijdens het onderzoek eerdere zware delicten verdoezelde, waaronder een 25 jaar geleden gepleegde moord op zijn neefje. Hij ontkende de ontucht te hebben gepleegd, maar volgens deskundigen kon het verhaal van het kind niet verzonnen zijn.

Stiefdochter

De rechtbank veroordeelde B. woensdag tot dertig maanden cel. De manier waarop de man de ontucht met zijn 9-jarige stiefdochter pleegde, rekenden de rechters hem zwaar aan. Hij nam het kind op 7 juli geblinddoekt mee naar een geheime SM-kamer in zijn woning, terwijl de moeder lag te slapen. In de SM-kamer takelde hij het meisje omhoog en drong bij haar binnen. De rechters wezen er op hoe vernederend en traumatisch dit voor het kind moet zijn geweest.

Keel

Meteen na de uitspraak sneed de Nieuw-Buiner voor de ogen van de rechters en het publiek met een mes zijn keel door. Hij bleef in leven en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. Zijn toestand was woensdagavond stabiel.

Ziekenhuis

De advocaat heeft B. woensdag opgezocht in het ziekenhuis in Assen. "Mijn cliënt liet meteen weten dat hij, zodra hij in de gelegenheid is, een nieuwe zelfmoordpoging gaat ondernemen." Volgens de advocaat wil de man niet meer verder leven omdat hij niet wordt geloofd. Van der Meer wijst er verder op dat de familie van B. de schokkende details over de ontuchtzaak uit de media heeft vernomen.