HOOFDDORP - Het cellencomplex op Schiphol-Oost, waar oktober 2005 elf uitgeprocedeerde asielzoekers bij een felle brand om het leven kwamen, kan weer volledig in gebruik worden genomen.

De laatste drie vleugels zijn nu ook brandveilig, zo heeft de gemeente Haarlemmermeer woensdag bekendgemaakt.

Het grootste deel van het detentiecentrum werd eind vorig jaar al in gebruik genomen. In drie vleugels, waar tot vorig jaar bolletjesslikkers werden opgevangen, moesten echter nog zogenoemde natte sprinklerinstallaties komen. Dat is volgens de gemeente nu gebeurd.

Slachtoffers

De twee vleugels waar de fatale brand heeft gewoed (J en K), worden niet meer herbouwd uit piëteit met de slachtoffers, aldus een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het beslag op deze cellen nog altijd niet opgeheven. De Rijksbouwendienst beschouwt de vleugels echter niet meer als onderdeel van het complex.

Burgemeester Tineke Netelenbos van Haarlemmermeer is tevreden over de aangebrachte brandvoorzieningen in het detentiecentrum.

Volgens haar staat de veiligheid van gedetineerden en bewakingspersoneel voor de gemeente voorop. Die veiligheid is na de genomen maatregelen weer gegarandeerd, aldus Netelenbos.

Bluswaterdepot

De heropening van de laatste drie vleugels heeft wat langer geduurd dan verwacht, omdat dit deel van het complex een eigen bluswaterdepot heeft gekregen. De andere vleugels maken gebruik van een waterbassin op een naastgelegen bedrijvenpark.