ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt zes personen voor mishandeling op het marinefregat Tjerk Hiddes. Het fregat is vorig jaar in opspraak gekomen na vermeende wantoestanden, waaronder aanranding en verkrachting. Die zaken worden geseponeerd.

Dat heeft het OM woensdag bekendgemaakt.

Duidelijkheid

Staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) noemt het goed dat er geen sprake was van verkrachting of aanranding van personeel. De uitkomsten plaatsen gebeurtenissen in proportie en brengen duidelijkheid voor het personeel, zo laat hij in een reactie weten.

Ongegrond

De verklaring van een vrouwelijke matroos over diverse verkrachtingen en aanrandingen leidt niet tot vervolging, omdat de klachten volgens justitie ongegrond zijn. Het OM noemt het onwaarschijnlijk dat dit heeft plaatsgevonden en stelt dat drie militairen ten onrechte als verdachten zijn aangemerkt.

Een van hen is een 29-jarige korporaal, die in 2006 hangende het onderzoek is geschorst. Bekeken wordt in een gesprek met commandant der zeestrijdkrachten vice-admiraal Jan-Willem Kelder of en hoe de man weer aan het werk kan.

Een ander verwijt van verkrachting of ontucht met machtsmisbruik heeft, onder voorwaarden, ook geen strafrechtelijke consequenties, omdat de seksuele handelingen plaatsvonden met wederzijdse instemming.

Ontgroening

De marineleiding heeft vorig jaar bij justitie aangifte gedaan van mogelijk strafbare feiten op de Tjerk Hiddes, die inmiddels verkocht is aan Chili. Van de negen potentiële zaken leidt één zaak tot vervolging. De zes betrokkenen zouden een vrouwelijke matroos buiten boord hebben gehouden en in een kist hebben gestopt.

Zij worden aangepakt omdat justitie hen verdenkt van militaire mishandeling. Defensie spreekt van ontgroeningspraktijken. De verdachten worden niet geschorst. Van der Knaap wacht de uitspraak van de rechtbank af.

Wangedrag

De aantijgingen over wanpraktijken op de Tjerk Hiddes vorig jaar vormden de aanleiding voor een onderzoek naar ongewenst gedrag bij de hele krijgsmacht.

Commissievoorzitter Boele Staal concludeerde dat wangedrag te vaak voorkomt, vooral tegen jonge vrouwen. Volgens Van der Knaap brengt de uitkomst van het OM-onderzoek daar geen verandering in en wordt hard gewerkt aan een verbetering van de mentaliteit binnen Defensie.

Traject

De vrouw die de zaak aan het rollen bracht, onder het pseudoniem Anja, werkt nog steeds bij de marine. Destijds is een regeling getroffen om haar in dienst te kunnen houden. Zij zit nu volgens een woordvoerder van Defensie niet op een functie maar volgt een individueel traject. Alhoewel haar verhaal onderuit is gehaald, verandert aan haar situatie nu niets, aldus de woordvoerder.